Wanneer er geen klanten meer zijn, sluit het cafe. Wanneer een product niet meer verkocht wordt, wordt het ook niet meer geproduceerd. Wanneer een mens niet meer wordt gehoord, stopt het met praten. Hoe zit dat dan met het dorp?

Zijn er geen mensen meer die in het dorp willen wonen? Zijn er geen dorpen meer waar mensen willen wonen? Biedt het dorp niet wat de mens zoekt? Wat zoekt de mens dan?

De mensen verlaten de dorpen en verruilen deze sociale entiteiten voor de anonieme en eenzame stad. Wordt men daar gelukkig? Ik geloof van niet, maar toch vindt men er wat men zoekt. Ik ben ervan overtuigd dat een dorpeling gelukkiger is dan de stedeling, maar toch verlaten de mensen de dorpen.

Wanneer er geen nieuwe mensen komen wonen, staan de huizen alsmaar leeg. De bakker bakt minder brood, de slager slacht minder vlees. Maar op een bepaald moment houdt het op. Dan gaat de bakker niet meer om 4 uur ’s nachts opstaan om 4 broden te bakken. De kopers van de 4 broden kunnen net zo goed naar de supermarkt in het dorp verderop.

Niet alleen de jongeren verdwijnen, de mensen krijgen geen kinderen meer. De gezinnen verdwijnen uit het dorpsbeeld. Wat blijft er dan over? Een stelletje klagende ouderen. Ze klagen hoe vroeger alles beter was. Ze delen hun herinneringen aan de fanfare van vroeger, terwijl de fanfare nu alleen nog bestaat uit 50-plussers.

Geen kinderkleding, geen kinderen

Waar zijn de kinderen gebleven? Een oud gezegde zegt: Wanneer de kinderkleding verdwijnt, verdwijnen de kinderen. Dit wil zeggen, wanneer je de kinderen niet tevreden stelt, verdwijnen ze. Kinderen en jongeren zijn op zoek. Ze gaan mee met de mode in de kinderkleding en met de trends, terwijl dorpen lijken stil te staan. Op een stilstaande kar kom je niet vooruit. Dus springen de jongeren van de kar en gaan ze daar naartoe waar wel kinderkleding is.

Waar vind je tegenwoordig nog kinderkleding? Bijvoorbeeld online, via Amazingkids.nl. We zijn in het internettijdperk beland. Men kijkt niet alleen verder, maar via het internet kan men de hele wereld zien en bezoeken. De wereld gaat door en dorpen blijven stilstaan. Dorpen gaan niet meer in de tijd. Dorpen zijn ondergeschikt aan steden. Steden zijn in ontwikkeling, maar de dorpen staan stil. Totdat de ontwikkeling van de dorpen niet alleen stilstaat, maar teruggaat in de tijd. Zal dit tij ooit keren?

 

Terug naar Home