Welkom bij Ludos. Ludos is het digitale café van Leuven. Een dorpscafé of buurtcafé is de plek waar wordt besproken wat er in het dorp gebeurt. Er worden problemen gedeeld en oplossingen gevonden.

In de tijd van het internet kan een groot deel van deze functie van het café digitaal worden uitgevoerd. Stuur ons je idee, probleem, onderwerp en oplossing en wij zullen het delen met de rest van de bewoners van het dorp.

Geen kinderkleding meer te krijgen in het dorp

Tijden veranderen. Er is geen plek in het land waar dit beter te zien is dan in een dorp. Het lijkt wel alsof de wereld verandert, maar de tijd in een dorp blijft stilstaan of zelfs achteruit gaat. Een ding is echter wel duidelijk: de ontwikkeling van het dorp gaat in deze tijd achteruit.

Voorheen was een dorp levend, voortvarend en was het wonen in een dorp goed. Tegenwoordig wordt alles minder. Vroeger was wellicht alles beter, maar in het geval van een dorp is deze lijfspreuk de waarheid. Het leven in een dorp was vroeger daadwerkelijk beter, omdat er toen nog leven in de brouwerij was. Tegenwoordig verlaten de bedrijven de dorpen, de jonge mensen volgen de bedrijven naar de stad, de voorzieningen sluiten, de scholen sluiten, de winkels verdwijnen, huizen staan leeg, straten verlaten en de stilte keert terug alsof er nooit een levend dorpsleven is geweest.

Kinderkleding als levenspeil van het dorp

Degenen die achterblijven weten het nog wel. Er was eens leven in het dorp. Er waren eens kinderen die rond renden over straat. Er waren eens winkels die kinderkleding verkochten. Er is een tijd geweest waarin men niet naar de stad moest voor kinderkleding, maar de winkels in het dorp kinderkleding verkochten. Er was een tijd waarin kinderkleding in winkels werd verkocht, in plaats van online via bijvoorbeeld Amazingkids.nl. Kinderkleding. Is het gebrek aan kinderkleding het teken dat er geen nieuw leven meer is in het dorp?

Men zegt wel eens: wanneer de bedrijven verdwijnen, verdwijnt het leven uit het dorp. Ik weet niet waar de oorzaak ligt. Het is het verhaal van het kip en het ei. Wie was er eerst? Of in het geval van het dorp: Wie ging er eerst weg? De bedrijven of de jongeren?

De jongeren worden aangetrokken tot de stad. Het is een pullfactor, niet zozeer een pushfactor. De stad lonkt, want de stad heeft zoveel meer te bieden. Opleiding, vrienden, diversiteit, voorzieningen, uitgaansgelegenheden, werk, carrière, een toekomst.

Geeft het dorp geen toekomst meer? Wellicht geeft het dorp niet meer genoeg toekomstperspectief voor de jongeren die alsmaar hunkeren naar meer.

Wat dat betreft is de teloorgang van het dorp geen zwakte van het dorp, maar het effect van de zwakte van de mensheid. Daar waar dorpelingen simpele zielen zijn, kan de moderne mens niet meer simpel zijn. Het moderne leven is namelijk complex. Slechts kinderkleding is niet genoeg, maar een keuze aan kinderkleding merken en winkels is hetgeen wat men graag wilt. Een dorp kan deze hunkering naar meer niet beantwoorden. En dus wordt het dorp aan de zijkant geschoven, als een stinkende doek die niet meer voldoet.

Lees meer